marți, 6 august 2013

Introducere in mediere

CONFLÍCT, conflicte, s. n. 1. Neînțelegere, ciocnire de interese, dezacord; antagonism; ceartă, diferend, discuție (violentă). ◊ Loc. vb. A intra în conflict (cu cineva) = a se certa (cu cineva). ◊ Conflict de frontieră = ciocnire între unități militare însărcinate cu paza frontierei între două state. ♦ Război. 2. Contradicție între ideile, interesele sau sentimentele diferitelor personaje, care determină desfășurarea acțiunii dintr-o operă epică sau dramatică

MEDIÁ, mediez, vb. I. Tranz. A mijloci o înțelegere între două sau mai multe părți adverse, a face demersuri oficiale pentru a preveni sau pentru a pune capăt ostilităților dintre două sau mai multe state; a face un act de mediație

Medierea este un proces confidential de rezolvare a disputelor in care o parte neutra, pregatita si impartiala (mediator), asista partile aflate in conflict cu scopul de a ajunge la un acord voluntar cu privire la divergentele lor, un acord ce vizeaza comportamentul lor viitor si pastreaza relatia dintre parti.

Medierea este o forma de rezolvare a disputelor cu ajutorul unei a treia parti care construieste, mentine, sustine sau reinvie negocierea. Mediatorul faciliteaza sau orchestreaza negocierea.


Scara rezolvarii conflictelor

-> Dialog ( partile isi comunica nevoile si ajung la consens asupra solutiei, tinand fiecare cont de dorinta celuilalt)
-> Negocierea (partile au alte probleme mai vechi, dar negociaza si isi rezolva problema)
-> Mediere (partile nu comunica, apeleaza la o parte neutra, un mediator care ii asista in formularea optiunilor, negocierea acestora si identificarea solutiei)
-> Arbitraj (partile au pozitii inflexibile privind rezolvarea problemei. Un arbitru va hotari cine are dreptate, iar partile se supun deciziei). 

Acum, odata familiarizati cu notiunea (teoretica) de mediere si pozitia ei pe scara rezolvarii conflictelor, un articol foarte important ce va atrage probabil atentia va prezenta avantajele medierii. Acesta va fi postat cat de curand. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu